Omgeving


In een oogopslag

Dichtstbijzijnde restaurant:
Saint-Gely (op loopafstand).
Overige restaurants in de directe omgeving:
Cornillon en Goudargues.
Dichtstbijzijnde plaats om boodschappen te doen en geld te pinnen:
Goudargues (3 km).
Markten in de buurt:
Goudargues: woensdag
Bagnols: woensdag
Uzès: zaterdag.

Toeristische info

Regio:
Occitanie / Languedoc Roussillon

Departement:
Gard

Streken in de Gard:
Gard Provençal
Camargue
Cévennen
Côte du Rhône
Dal van de Cèze

Steden en dorpjes in de omgeving:
Aigueze
Argilliers
Avignon
Bagnols-sur-Cèze
Barjac
Belvézet
Carsan
Castillon-du-Gard
Cavillargues
Chusclan
Codolet
Collias
Connaux
Cornillon
Fons-sur-Lussan
Fontareches
Fournes
Gaujac
Goudargues
Grau du Roi/Port Camargue
Issirac
La Bastide d'Engras
La Brugière
La Grande Motte
La Roque-sur-Cèze
Laudun
Laval-Saint-Roman
Le Garn
Le Pin
Les Angles
Lirac
Lussan
Méjannes-le-Clap
Montclus
Montfaucon
Montpellier
Nîmes
Orsan
Pont-Saint-Esprit
Pougnadoresse
Pouzilhac
Pujaut
Remoulins
Rivières
Rochefort-du-Gard
Rochegude
Roquemaure
Sabran
Saint-Alexandre
Saint-André-de-Roquepertuis
Saint-André-d'Olérargues
Saint-Christol-de-Rodières
Saint-Etienne-des-Sorts
Saint-Geniès-de-Comolas
Saint-Gervais
Saint-Hilaire-d'Ozilhan
Saint-Jean-de-Maruéjols
Saint-Julien-de-Peyrolas
Saint-Laurent-de-Carnols
Saint-Laurent-des-Arbres
Saint-Laurent-la-Vernède
Saint-Marcel-de-Careiret
Saint-Michel-d'Euzet
Saint-Nazaire
Saint-Paul-les-Fonts
Saint-Paulet-de-Caisson
Saint-Pons-la-Calm
Saint-Privat-de-Champclos
Saint-Quentin-la-Poterie
Saint-Victor-des-Oules
Saint-Victor-la-Coste
Saintes-Maries-de-la-Mer
Salazac
Sauveterre
Saze
Sommières
Tavel
Tharaux
Tresques
Uzès
Vallerargues
Valliguières
Vénéjan
Verfeuil
Vers Pont-du-Gard
Villeneuve-lez-AvignonVilla Forza ligt in het departement van de Gard in de regio Languedoc-Roussillon. De Gard is absoluut een van de aantrekkelijkste gebieden van heel Frankrijk. U vindt hier in het zuiden de Middellandse Zee en de mooie streek Camargue, in het westen strekt de prachtige natuur van de Cévennen zich uit en in het noorden zijn de beroemde Gorges de l'Ardèche. De rivier de Rhône in het oosten vormt de grens met de Provence. In de Gard schijnt de zon meer dan 300 dagen per jaar.
Ook liefhebbers van cultuur komen hier meer dan aan hun trekken. Wereldberoemd is natuurlijk de Pont-du-Gard, een van de meest bezochte monumenten van heel Frankrijk. Daarnaast telt de Gard een hele rits stadjes met een 17e- en 18e-eeuws karakter, zoals Uzès en Sommières, alsmede prachtige dorpjes als Castillon-du-Gard, Lussan en Montclus. De grootste stad is Nîmes. Op de grens van de Gard met de Provence ligt de mooie stad Avignon.

Naar boven
Het Dal van de Cèze

De belangrijkste rivier in het noordoosten van de Gard is de Cèze. Deze ontspringt op de Mont Lozere in de Cévennen en zoekt haar weg stroomafwaarts langs Barjac naar Bagnols-sur-Cèze waar ze in de Rhône uitmondt. Het landschap van het Dal van de Cèze is bijzonder harmonisch en bestaat uit groene dalen met hier en daar een karakteristiek dorpje. Kortom: een waar eldorado voor langeafstandswandelaars en kajakkers.

Min of meer in het midden tussen Barjac en Bagnols ligt Villa Forza in het gehucht Talazargues, dat slechts enkele huizen telt. Ook het aangrenzende dorp Saint-Gely is niet al te groot, hoewel het wel een restaurant heeft. Vlak bij Villa Forza leidt een weg omhoog naar een heuse bezienswaardigheid met prachtig uitzicht: La Chapelle St. Sauveur, een pelgrimsbestemming uit de 12e eeuw met jaarlijkse processies in het begin van de maanden mei en augustus. Het gemeentehuis staat in het nabijgelegen Cornillon, een dorp dat de moeite van een bezoek meer dan waard is. Het ligt in de schaduw van beschermende slotmuren en biedt een prachtig uitzicht op het dal. Er zijn ook resten van een kasteel dat al vier eeuwen lang in handen van dezelfde familie is. Op twee kilometer ten zuidwesten van Cornillon ligt het aangename plaatsje Goudargues. Dit dorpje dankt haar bijnaam van het "Venetië van de Gard" aan het riviertje dat door het centrum slingert en waarlangs in de zomermaanden tal van terrasjes zijn. In dit schilderachtige plaatsje hangt een typische Provençaalse sfeer met eeuwenoude platanen, een fontein en een kerk. U kunt hier ook Nederlandse kranten kopen. Zo'n 5 kilometer ten noordwesten van Goudargues bereikt u alweer een mooi dorp, Saint-André-de-Roquepertuis, waar huizen zich koesteren in de schaduw van de massieve klokkentoren van de kerk. Montclus, 5 kilometer verderop, is een lieflijk dorp dat zich in een lus van de Cèze heeft genesteld. Boven het dorp torent de donjon (slottoren) van het vervallen kasteel. Wanneer u uw weg in noordwestelijke richting vervolgt bereikt u al snel de wat grotere plaats Barjac (1500 inwoners) in de nabijheid van de Gorges de l'Ardèche en de Gorges de la Cèze. Het 17e-eeuwse kasteel, de kerk en de oude huizen vormen een mooi geheel. In de buurt van Barjac kunt u ook een bezoek brengen aan de Orgnac l'Aven, de beroemdste onderaardse grotten van Frankrijk.

Rijdt u vanuit Villa Forza de andere kant op, naar het zuidoosten toe, dan bereikt u al snel La Roque-sur-Cèze, een rij oude huisjes in een prachtige omgeving op een heuvel en verboden voor auto's. Leuk om rustig door de smalle straatjes te slenteren. Het wat verderop gelegen Saint-Gervais ligt aan de voet van steile hellingen tussen de wijngaarden en heeft een mooie kerk uit de 12e eeuw. Vier kilometer verder ligt de dichtstbijzijnde grotere stad: Bagnols-sur-Cèze, dat zo'n 20.000 inwoners telt. Deze stad heeft een fraai historisch centrum met levendige straatjes.

Naar bovenTen Noorden van het dal van de Cèze

Direct ten noorden van het Dal van de Cèze vindt u de beroemde Gorges de l'Ardèche, afgelegen bergkloven waar de smaragdgroene rivier de Ardèche (die de grens vormt met het gelijknamige departement) tussen grote, door de zon verwarmde rotsblokken stroomt. Over een afstand van 35 kilometer zoekt de Ardèche zich hier een weg door een ongerepte natuur, tussen kalkrotswanden van 200 tot 300 meter hoog. Een fantastisch gezicht! Voor kanoërs en kajakkers is dit het paradijs op aarde.

Naar boven
Ten Oosten van het dal van de Cèze

Ten oosten van het Dal van de Cèze stroomt van noord naar zuid de rivier de Rhône. Hier koesteren de wijngaarden zich in het zonnetje op de lage heuvels. Zo ver het oog reikt ziet u hier wijncoöperaties. Interessante plaatsen aan de Côte du Rhône zijn Roquemaure, Tavel (beroemd om de plaatselijke rosé), Lirac (alweer zo'n beroemd wijndorp) en het schattige dorpje Saint-Laurent-des-Arbres, dat zijn middeleeuwse karakter zeer goed heeft bewaard. Wat meer naar het zuiden ligt de fraaie stad Avignon.

Naar boven


Ten Zuiden van het dal van de Cèze

Ook ten zuiden van het Dal van de Cèze zijn er volop wijngaarden. U bevindt zich hier in de streek Uzège, dat zijn naam dankt aan het belangrijkste stadje van dit gebied, het bijzonder fraaie en gezellige Uzès (9000 inwoners), een voormalig bisdom met vele huizen uit de 17e en 18e eeuw. Ten noorden van Uzès liggen de plaatsjes Saint-Victor-des-Oules, beroemd om de kwartsietgroeven en de vreemdgevormde rotsen van zandsteen, en Saint-Quentin-la-Poterie, dat inderdaad grotendeels van de keramische industrie leeft. Een pareltje is het vestingsdorp Lussan, 18 kilometer ten noorden van Uzès, misschien wel het mooiste hooggelegen dorp van heel Zuid-Frankrijk en een ongekuiste versie van een Provençaals dorp. Ten oosten van Uzès, richting Avignon, mag natuurlijk de Pont-du-Gard niet worden overgeslagen.

Naar boven
Wat verder weg

Zo'n 25 kilometer ten zuiden van Uzès ligt Nîmes (140.000 inwoners), waar de Romeinse invloeden nog steeds voelbaar zijn. Deze stad is een dagtocht zeker waard, evenals het verder zuidelijk gelegen Montpellier in de Herault. Een heerlijk authentiek plaatsje in de omgeving van Nîmes is Sommières. Ten zuiden van Nîmes strekt zich de streek Petit Camargue uit.
Op ruim een uur rijden vanaf Villa Forza kunt u ook een duik in de Middellandse Zee nemen, bijvoorbeeld bij Les Saintes Maries de la Mer, de tweelingbadplaats Grau du Roi/Port Camargue of bij het futuristische La Grande Motte.
Wat verder in westelijke richting kunt u heerlijke dagtochten naar de Cévennen maken, terwijl naar het oosten toe, aan de overkant van de rivier de Rhône de verlokkingen van de Provence op u wachten.

Naar boven